Kuvituskuva

Korkeaa pyykkimatematiikkaa

Blogimaailmassa on viime aikoina ollut puhetta pyykinpesusta ja olen yllätyksekseni huomannut tempautuneeni mukaan uusien pyykinpesutapojen testailuun. Vanha pyykinpesuoljenkorteni, ”alennetaan pesulämpötila 30 asteeseen”, on saanut rinnalleen täydentäviä ekologisia näkökulmia, ja silmäni ovat avautuneet sille, kuinka vähän tiedän materiaaleista, joita pesen koneessani viikoittain. Täydentävien näkökulmien myötä pyykinpesussani on mullistunut myös se, että pyykkäämisestä on tullut kokeellista, melkein jopa seikkailullista puuhaa.

Pyykkiherätykseni taustalla on Yle Uutisten artikkeli, jossa vaatetusalan asiantuntijat kertovat näkemyksiään pyykinpesusta. Heidän mielestään vaatteissa olevat pesuohjelaput ohjaavat monesti ihmisiä pesemään vaatteensa liian alhaisissa lämpötiloissa. Alhaiset lämpötilat jättävät vaatteet likaisemmiksi ja siten kuluttavat niitä. Hurjimpien teorioiden mukaan kyseessä olisi vaateteollisuuden tarkoituksellinen toimintatapa, jonka myötä ihmiset joutuisivat ostamaan uusia vaatteita enemmän. Artikkelissa asiantuntijat kertovat, miten pyykinpesusta saa tehtyä vaatteille vähemmän kuluttavaa.

Artikkelin asiantuntijat tuntevat erilaisten vaatemateriaalien pesukäyttäytymisen, joten he tietävät materiaalin perusteella, mikä lämpötila olisi vaatteen pesun kannalta mahdollisimman otollinen. Esimerkiksi puuvillaa ja polyesteria olisi paras pestä 60 asteessa. Tällöin mikrobit, rasva ja hiki poistuvat vaatteesta tehokkaammin ja vaate puhdistuu perusteellisemmin kuin alemmilla lämpötiloilla. Korkeammassa lämpötilassa peseminen ehkäisee myös vaatteiden värien sekoittumista. Hyvin harva puuvillavaatteistani kuitenkaan liputtaa 60 asteen lippua.

En olisi ehkä herännyt pesuohjeiden harhaanjohtavuuteen niin totaalisesti, jos olisin lukenut pelkästään Yle Uutisten artikkelin. Ohjauduin sinne kuitenkin Kaikki mitä rakastin –blogissa olleen pyykinpesuun liittyneen kirjoituksen kautta. Siinä blogin kirjoittaja ja kymmenet kirjoitusta kommentoineet lukijat kertovat pyykinpesutavoistaan. Monet kertovat pesevänsä lähes kaiken pyykkinsä 60 asteessa ilman että vaatteet kutistuvat. Lisäksi monet olivat pyykinpesuherätyksen koettuaan pesseet vaatteita tai laukkuja, joita ei pesulapun mukaan olisi saanut pestä ollenkaan tai ilman kuivapesua. Löytyi siis testiryhmä, jonka pyykin ei ollut käynyt kuinkaan, kun vaatteet oli pesty materiaalin eikä pesuohjeen mukaan. Päätin siis viipymättä säätää oman pesukoneeni 60 asteen ohjelmaan ja katsoa, miten minun vaatteilleni käy.

Kuukauden verran kokeneempana pyykkäjänä olen löytänyt itsestäni lähes villin kokeellisen pyykinpesijän. Olen pessyt villaa lukuun ottamatta kaiken pyykkini 60 asteessa, mukaan lukien kaksi puuvillaista ”älä pese”-lapullista laukkua. Kaikki pyykki on tullut koneesta ulos raikkaana ja vahingoittumattomana, ja ”älä pese”-laukkujen käyttöikä moninkertaistui kerrasta. Puuvillan ja polyesterin ohella myös puuvillasekoitteet ja keinokuidut ovat olleet tyytyväisiä 60 asteen kylvyissä.

Hyvistä pesutuloksista huolimatta ekonäkökulmat mietityttävät edelleen jonkin verran: Pesemällä suurimman osan vaatteistaan 60 asteessa saa pestyä täydempiä koneellisia ja lopputuloksena on puhtaampia vaatteita. Pesuun kuluu enemmän energiaa, mutta vastaavasti sitä säästyy, kun vaatteet kestävät käytössä pitempään. Ekologisesti järkevimmän toimintatavan selvittämiseen taidettaisiin tarvita korkeampaa matematiikkaa kuin mihin itse kykenen. Pitäisikö 30 ja 60 asteen pyykkäämistä tehdä ehkä vuorotellen?

Ai niin, mitä tulee asiantuntijoiden muihin neuvoihin vaateystävällisestä pyykkäämisestä, ne olivat ekologisesti suuntautuneelle pyykkääjälle jo tuttuja. Neuvoja olivat pesuaineen määrän vähentäminen, huuhteluaineen välttäminen ja vaatteiden liiallisen pesemisen lopettaminen. Tinkimätön ekologisen pyykinpesun perusajatus on, että kaikenlaiset ylimääräiset ja vahvat kemikaalit ovat huonoksi vesistöille, joihin suuri osa niistä päätyy viemärin kautta. Oli ilo saada varmistus, ettei kemikaalien avulla saada etua myöskään vaatteiden puhdistumisen tai kestävyyden kannalta!

Linkit mainitsemiini kirjoituksiin:

http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_pesevat_vaatteita_liian_usein/6720842

http://www.lily.fi/blogit/kaikki-mita-rakastin/kiinnostava-juttu-pyykinpesusta

Tagit: , ,

6 kommenttia

 1. Minä taas pesin kerran 40 C -merkinnällä varustetun kangaskassin 60 asteessa ja värit haalistuivat. Olen kuullut, että nimenomaan joistain puuvillavaatteista lähtee väriä jos ne pesee liian matalassa lämpötilassa, mutta tässä kävi toisin päin. En tosin voi tietää, olivatko värit lähteneet joka tapauksessa pesulämpötilasta välittämättä :)

 2. Jep, itsekin juuri kuulin että tuttuni mekko, jolle vesipesu oli kielletty, kutistui paljon vesipesussa. Jos siis meinaa olla kokeellinen pesijä, niin vastoinkäymisiäkin tullee joskus. Mutta toisaalta, aika nihkeä (arki)mekko, joka ei kestä vesipesua!

 3. Mekko siis oli 100% viskoosia. Itselläni puuvillan ja tekokuidun sekoitteet ovat kestäneet hyvin 60 asteen pesua.

  • Kaikkea ei voi pestä siinä kuudessakympissäkään ja muistaakseni viskoosi on materiaali, joka vaatii sen 40 asteen pesun. En vain muista mihin tuo lämpötila perustuu, jostain marttojen sivuilta olen varmaan bongannut :)
   Mutta mullakin kaikki puuvillaiset ja tekokuituiset vaatteet pyörii kuumassa pesussa. Ja hyvinä ovat pysyneet.

 4. Kiitos tästä tekstistä! Itsellenikin mainitsemasi Ylen uutinen oli aikamoinen herättelijä, ja meillä pestään nykyisin suurin osa pyykistä kuudessakympissä. Mielestäni pitää pyrkiä kaikkien tavaroiden pitkäikäisyyteen, hyvään huoltoon ja ylläpitoon. Vaatteiden tulee kestää kunnossa pitkään. Veden lämmityksessä tarvittava energia on pienempi paha.
  Kiitos myös vinkistä kangaslaukkujen pesemisestä, sitä täytyy testata!

 5. 60asteinen pyykkäys puolustaa paikkaansa minusta ainakin hygieniseltä kannalta ajateltuna: käytetyt alushousuthan ovat omalla tavallaan aika likaiset ja lakanoissa vietetään aikaa helposti tuollaiset 8 tuntia vuorokaudessa – kolmen viikon vaihtovälillä se tekee noin 170 tuntia per pesuväli! Työhaalareistakaan ei rasvainen lika lähde kovin haalealla vedellä.
  Osa vaatteista on tietty pakko pestä viileämmällä vedellä, koska esim villa, silkki ja elastaani(uikkareissa, rintaliiveissä) eivät siedä kuumaa vettä. Vastapainona näillä kuiduilla on esim se, että villa on itsessään likaahylkivä materiaali, joka seikka helpottaa pyykkäriä.
  Mutta koska 60:n pyykkäys mitä ilmeisemmin pidentää tekstiilien käyttöikää verrattuna 40:n pyykkäykseen, niin minusta voi aivan hyvällä omatunnolla pestä ne pyykit enimmäkseen 60:ssä. Tässäkin kuluttamisessa on vain yritettävä valita se vähiten kuluttava vaihtoehto, vaikka se sitten päänvaivaa tuottaakin.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi