Kuvituskuva

Kasvissyönti – nautinnollista ympäristömyönteisyyttä

porkkanoitaKasvissyönti on lisääntynyt myös Suomessa merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja erään arvion mukaan Suomessa olisi jo 50 000 kasvissyöjää. Tällaisen porukan valinnoilla on vaikutusta myös ympäristön tilaan. Karjataloustuotteita voi myös karttaa ilman, että muuttaa ruokailutottumuksensa vegaanisiksi, eli täysin kasvisperäisiksi. Kasvisten määrän lisääminen, riistan suosiminen tehotuotetun lihan sijaan, juustonsyönnin kohtuullistaminen ja kananmunan korvaaminen leivonnaisissa ovat pieniä tekoja, joita kuka tahansa meistä voi helposti tehdä.

Karjatalouden, siis myös kananmunien ja maidon tuotanto, aiheuttaa rehevöittäviä päästöjä. Lihantuotannon ongelmana on myös sen tehottomuus: ravintoketjussa sen portaalta toiselle siirtyy vain kymmenesosa energiasta. Kärjistäen voisi todeta, että on järkevämpää syödä soijaa itse kuin kierrättää sitä lehmän kautta, jolloin lautaselle ei päädy kuin murunen. Kasvissyönnin lisäämistä onkin väläytelty yhtenä osaratkaisuna maailman nälkäongelmaan.

Erityisen tarkkana kuluttajan kannattaa olla kauempaa tulevien karjataloustuotteiden suhteen: laidunkarja aiheuttaa eroosiota herkästi aavikoituvilla alueilla, eivätkä sademetsätkään kasva ennalleen kun ne on kerran kaadettu laitumiksi. Kehitysmaiden velkaantuminen lisää myös paineita sadon myymiseksi halvalla velkojen kattamiseksi, ja sato päättyykin usein lihakarjan suuhun ja pihveinä länsimaisiin pöytiin nälästä kärsivien ihmisten sijaan.

Kasvissyönti on myös aktiivista ilmastonmuutoksen torjuntaa, sillä noin neljännes yksityisistä kasvihuonekaasupäästöistä selittyy ruokavalinnoillamme.
Ohje kananmunan korvaamiseen leivonnassa
Lisää erinomaisia kasvisreseptejä – Kasvisruoka.info

Ilmastonmuutos lautasella – tietoa ruuan ilmastovaikutuksista

Tagit:

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi