Kuvituskuva

Kansalaisissa on voimaa!

Tiesitkö, että kuka tahansa äänioikeutettu kansalainen voi panna vireille laki- tai toimenpidealoitteen? Jos tällaiseen kansalaisaloitteeseen saa kerättyä puolen vuoden sisällä vähintään 50 000 allekirjoitusta eli kannatusilmoitusta, aloite pääsee eduskunnan käsiteltäväksi.

Toukokuussa Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto käynnistivät Turkistarhaton Suomi -kampanjan, jonka tavoitteena on kerätä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen turkistarhauksen kieltämiseksi. Turkistarhaus on jo kielletty tai voimakkaasti rajoitettu useassa Euroopan maassa, ja jos se kielletään Suomessa, saattaa yhä useampi maa seurata perässä.

Perusteet turkistarhauksen kieltämiselle ovat selvät. Ahtaissa ja virikkeettömissä oloissa eläimillä ei ole mahdollisuuksia tyydyttää käyttäytymistarpeitaan, mikä aiheuttaa hyvinvointiongelmia. Eläinten kokema stressi ilmenee monesti raa’oilla tavoilla, kuten omien raajojen tai poikasten syömisenä.

Turkistarhaus on elinkeinona vailla eettistä perustaa, sillä kyse on eläinten tarhaamisesta ja tappamisesta luksustuotteiden vuoksi. Ympäristönäkökulmakaan ei turkistarhausta pelasta, sillä eläimistä revityn turkiksen ekologinen jalanjälki on selvästi suurempi kuin vastaavan keinomateriaaleista valmistetun vaatekappaleen. Tarhat tuottavat lisäksi merkittäviä typpi- ja fosforipäästöjä, jotka rehevöittävät vesistöjä, sekä puustovaurioita aiheuttavia ammoniakkipäästöjä.

Voit osallistua kansalaisaloitteen eteenpäinviemiseen helposti allekirjoittamalla kannatusilmoituksen joko tulostamalla lomakkeen netistä ja lähettämällä sen postitse keräykseen tai vierailemalla jossakin kampanjan keräyspisteessä, joihin kuuluvat mm. Body Shop -myymälät. Kannatusilmoituslappuja voi myös viedä perheelle ja ystäville ja pyytää heitäkin antamaan allekirjoituksensa. Tämän tekstin kirjoitushetkellä allekirjoituksia on koossa noin 34 400.

Mitään takeita ei tietenkään ole siitä, että lakialoite menee läpi eduskunnan käsittelyssä. Joka tapauksessa päättäjät joutuvat näkemään, että turkistarhauksen kieltämisellä on laaja kannatus. Koska kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi on todennäköisesti ensimmäinen eduskunnan käsiteltäväksi päätyvä kansalaisaloite, se saa varmasti huomattavaa julkisuutta ja herättää keskustelua turkistarhauksen asemasta maassamme.

Tehdään yhdessä Suomesta turkisvapaa!

Ilkka Hiltunen, Turkistarhaton Suomi -kampanjavastaava

Tagit: , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi