Kuvituskuva

Joulu on huippu!

Joulu on vuoden suurin kulutushuippu. Viime vuonna suomalaiset käyttivät joululahjoihin, -ruokiin ja -tarvikkeisiin 750 miljoonaa euroa. Tänä vuonna joulukaupan ennustetaan kasvavan jopa kuudella prosentilla. Monelle joulun tärkeimmät asiat – kiireettömyys, muista välittäminen ja yhdessä jakaminen – uhkaavat jäädä tohinassa jalkoihin.

Rauhoittujista autoruuhka

Helsinkiläinen opiskelija Kaj näkee monissa joulun suosikkilahjoissa ympäristöongelmia. ”Vaikkapa taulutelevisiot, muovilelut ja kerran luettavat kirjat ovat kestämättömiä”, hän miettii. Myöskään muovisilla kertakäyttökuorilla varustetut hautakynttilät tai ulkomailta tuodut kinkut eivät saa Kajlta lämpöistä vastaanottoa. Joulussa hän korostaa henkistä latautumista vaikkapa hautausmaalla kävellen. ”Koska monet tulevat sinnekin omalla autolla, muodostuu esimerkiksi Helsingissä ruuhkia juuri hautausmaiden liepeille”, Kaj pohtii joulun ristiriitoja.

Yhteisiä kompromisseja

”Sehän kuluttaa niin hermoja kuin luontoa, jos ostetaan hirveässä stressissä läjäpäin turhia vehkeitä ja käydään antamassa ne lahjaksi pitkän auto- tai lentomatkan päässä sellaisille, joilla oikeasti on jo kaikkea”, vihtiläinen projektikoordinaattori Eija kiteyttää. Aina joulua ei voi kuitenkaan viettää niin kuin itse haluaisi. ”Ympäristöihmisen käytännön ongelma voi olla, miten omat ajatukset hyvästä joulusta sopivat vaikkapa vanhempien tai lasten ajatuksiin. Joulukin on tässä mielessä yhdessä elämisen opettelua.”

Ekoilu voi helpottaa

Kulutustutkija Sanna on huomannut, että joukosta erottuminen voi olla myös helpotus: ”Miehen suku ostaa paljon kalliita lahjoja. Elleivät sukulaiset ymmärtäisi ekohenkisyyttämme, heidän voisi olla vaikeaa hyväksyä epäsuhtaa lahjojemme välillä.” Sanna stressaa lahjojen hankkimista, sillä hän ostaa harvoin uutta ja haluaisi lahjan olevan varmasti saajalleen mieluinen. Lahjan sopivuuden tavoittelukin saattaa tosin mennä liialliseksi. ”Tuttavani anoppi ostaa miniälleen joka vuosi numeroa suurempia alushousuja. Mikä pahinta, suurempi koko on aina sopiva!”

Joulu säteilee kauas

Joulu ei tarkoita piikkiä vain elintarvikkeiden ja tavaroiden kulutukseen, vaan myös sähköä kuluu silloin eniten koko vuonna. Kulutushuippu ajoittuu perinteisesti jouluaaton aaton illaksi, jolloin uunit hohkaavat, saunat lämpiävät ja pölynimurit pörräävät. Tällöin sähkönkulutus saattaa olla jopa puolet normaali-iltaa suurempi.

Energiapoliittisessa puheessa onkin tullut tavaksi pelotella sillä, että joulusauna ja -kinkku laitetaan pannaan, jos ei maahan saada uutta voimalaa. Yhden kulutuspiikin merkitys heijastuu näin koko suomalaiseen energiantuotantojärjestelmään.

Samalla monet järjestöt ovat nähneet joulussa sesongin yhteisen hyvän edistämiselle. Raikkaita tuulahduksia kentälle on tuonut viime aikoina Kirkon Ulkomaanapu, jolta voi ostaa joululahjaksi esimerkiksi vuohen, 15 puuntainta tai polkupyörän – kehitysmaahan.

Mikäli ajatus jouluisesta tavaratalosta ahdistaa, tämän jutun oheen on listattu tahoja, jotka myyvät eettisempiä ja ympäristöystävällisempiä tuotteita verkossa. Älä osta mitään -päivien sivuilta taas löytyy vinkkejä aineettomista joululahjoista. Voisiko hyvä lahja ollakin omatekoinen runo, ikkunoiden pesu, vapaailta lastenhoidosta tai pitkä kävelylenkki talvisessa metsässä?

Eettisiä ja ympäristöystävällisiä jouluostoksia

– Luonnonsuojeluliittoa tukeva Luontokauppa
– Luomua ja reilua kauppaava Ruohonjuuri
– Kierrätysmateriaaleja käyttävä Globe Hope
– Designia jätteistä tekevä SECCO
– Reilun kaupan Planet fair trade
Kirkon Ulkomaanavun verkkokauppa
UNICEFin tukikauppa

Annukka Berg

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Luonnonsuojelijassa (6/2006)

Tagit:

1 kommentti

  1. Joulun sähkönkulutuspiikki osuu varmaankin vielä nytkin, 8 vuotta artikkelin jälkeen, aatonaattoon kinkunpaistoaikaan ja aaton sauna-aikaan. Mutta minusta on hieman stereotypinen harha uskoa kaikkien paistuvien kinkkujen ja saunojien aiheuttavan kulutuspiikin: meidän perheen lisäksi varmaan moni muu paistaa kinkkunsa perinteisessä leivinuunissa ja saunoo puulämmitteisessä saunassa. Puulämmitteiset uunit ja kiukaat ovat taas muotia, mikä on mielestäni hyvä juttu. Jouluun liittyvä sähkönkulutuskohde on nykyään pahenevassa määrin mielestäni nuo erilaiset kyntteliköt ja muut koristevalot. Niitä sytytellään jo loka-marraskuun vaihteessa ja poltellaan pitkälti ohi laskiaisen. Enää ei puhutakaan jouluvaloista vaan vuodenaika- tai kaamosvaloista. Asia on ok, jos sattuu kärsimään pimeän vuodenajan takia. Mutta kun on meitä pimeästä vuodenajasta nauttiviakin, se on mukavan rauhallista aikaa työkiireisen kesän vastapainona. Ja kun ne monet muutaman watin koristevalot palavat neljä kuukautta putkeen, niin kuluuhan siinäkin sähköä reilusti vaikkeivät varsinaista kulutuspiikkiä aiheutakaan kinkunpaistajien tavoin.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi