Kuvituskuva

Hidasta ja tehotonta lomailua

Tänä kesänä toteutui jo yli vuoden haaveena ollut unelma pyöräretkestä Saarenmaalla. Kiertelimme kaverini kanssa viikon verran läntistä Saarenmaata Jopolla ja ikivanhalla mummopyörällä (kotoisammin ”mummis”), tarakalla teltta ja trangia. Matka oli täynnä kommelluksia ja onnellisia sattumia.

Koska matkailukausi ei ilmeisestikään ollut kohteessamme vielä alkanut, telttailimme remontissa olevien kartanoiden pihalla (luvalla kyllä), niin kutsutun ekotalon pihalla vaikka omistajat lähtivät juhlimaan lähimpään kylään aamuun saakka, ja ajelimme tuntikausia näkemättä ristinsielua. Ainutta haluamaani nähtävyyttä, Harilaidin niemen vinoa majakkaa, emme koskaan löytäneet ja Karujärvellä tuuli niin, että tukka oli lähteä päästä. Onneksi oli villapipo mukana. Mummiksen takarengasta paikattiin jeesusteipillä ja rekkojen keskellä laivan autokannella on pääasiassa aika kurjaa hengitellä pakokaasuja.

Mutta mikä tässä sähläämisestä täyttyneessä lomassa sitten oli niin erityistä? Vastaus on: aika. Kun rajoitteena ovat lähinnä vain lähtö- ja paluupäivä, mieli pääsee unohtamaan tavoitteet ja keskittymään vain matkaan. Kun kelloa ei tarvitse katsoa, voit jäädä ihmettelemään jokaista jättietanaa ja raunioitunutta kirkkoa, joka matkalle sattuu. Luksusta, joka arjesta useimmiten puuttuu. Vielä ainakin ensimmäisten työpäivien aikana sama rauhallinen tunne on siivittänyt työntekoa: Vaikka sähköposti tursuaa viestejä ja kasa deadlineja kaatuu niskaan, jaksaa silti uskoa, että kyllä tämä tästä – rennomminkin tulee ihan hyvää.

Stressaantunut, kiireinen minä siis todennäköisesti jäi ainakin joksikin aikaa jo Helsingin satamaan. Lomailen todella harvoin, mutta sitten kun sen teen, täytyy sen on todella tarjota eristäytyminen työstä, puhelimista ja tietokoneista. Parhaiten se onnistuu luonnon helmassa pyöräillen tai patikoiden. Täydellinen loma ei vaadi pitkiä lentomatkoja, suunnatonta rahan kulututusta tai hienoja hotelleja. Täydellinen loma on sellainen, jolla joka päivä saa nauraa sydämensä kyllyydestä. Muutaman kymmenen päivittäisen ajokilometrin jälkeen yksinkertainen ruoka maistuu huippuravintolan hienoimmalta annokselta ja uni virkistää vaikka selän alla painaakin käpy tai pari.

Jos siis odotat lomalta rentoutumista ja arjen unohtamista, voin huoletta suositella loistavaksi tavaksi pyöräretkeä. Pyöränkään ei tarvitse olla kummoinen, kuten me onnistuneesti osoitimme. Hitunen seikkailumieltä lienee hyödyksi, jos on tottunut turvallisiin pakettimatkoihin. Pyörän selästä myös näkee enemmän ja ihmiset suhtautuvat ihanasti pyöräileviin matkailijoihin. Ja takuuvarmasti hiilijalanjälki jää pienemmäksi. Tekemistä riittää myös taatusti, koska matkatavaroiden kanssa pyöräily on varsinkin vastatuulessa aikaa vievää hommaa ja päivän liikunta-annoskin tulee kuin itsestään.

Tagit: , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi