Kuvituskuva

Euroja ei kannata tuulettaa ikkunasta

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut ovat nousseet vuodesta 2005 saakka, eikä viime vuosi muuttanut kehityksen kulkua. Tilastokeskuksen mukaan hoitokulut nousivat 5,6 prosenttia vuoteen 2007 verrattuna.

Korjauksista ja huoltotoimenpiteistä on paha nipistää. Suhteellisesti suurin osuus kerrotaloasunto-osakeyhtiöiden hoitokuluista kului kuitenkin lämmitykseen, jossa taloyhtiöt voisivat joskus säästää melko helpostikin.

Motiva muistuttaa, että asuinkerrostalossa huonelämpötilan pitäisi olla kaikissa asunnoissa sama. Jo reilun asteen poikkeama asuntojen välisessä lämpötilassa vaikuttaa asumismukavuuteen ja energiatehokkuuteen, jos taloa lämmitetään kylmimmän huoneiston mukaan. Samalla eurot sananmukaisesti haihtuvat ilmaan: osa asukkaista tuulettaa villisti, kun loput taas hytisten vääntävät pattereitaan suuremmalle.

Taloussanomien mukaan ei ole erikoista, että taloyhtiön ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmä vaatisi korjausta. Usein järjestelmien perussäätäminen on saattanut unohtua taloa tiivistävien ikkuna- ja julkisivuremonttien jälkeen.

Pielessä olevat säädöt saattaa huomata esimerkiksi tarkastelemalla taloa pakkasella. Jos tietyssä päässä rakennusta näkyy usein iso liuta avonaisia ikkunoita, se voi johtua muustakin kuin yksittäisistä tuulettamistottumuksista, ja huoneistojen lämpötilat kannattaa ottaa puheeksi vaikka taloyhtiön kokouksessa.

Jos taloyhtiö pystyy lämmitysjärjestelmää säätämällä tai muuten yhteisesti sopien alentamaan keskilämpötilaa esimerkiksi kahdella asteella, lämmityskustannukset alenevat kymmenen prosenttia. Naapurien ikkunoihin kannattaa siis silloin tällöin katsahtaa yhteisen hyvän nimissä, vaikka muuten vaalisikin kanssaeläjiensä rauhaa ja yksityisyyttä parhaan kykynsä mukaan.

Omaa lämmitystään itse kukin voi tehostaa huolehtimalla patterien puhdistuksesta ja tarkastamalla silloin tällöin niiden toiminnan. Jos patterista kuuluu lorinaa tai vain sen alaosa lämpenee, laite on ilmauksen tarpeessa. Jotta patteri tunnistaisi huonelämpötilan oikein, sitä ei kannata peittää verhoilla. Säätöjä pohtiessa on hyvä myös muistaa, että huonelämpötilaksi suositellaan yleisesti noin 20-21 astetta, ja makuuhuoneessa saa mielellään olla vähän viileämpääkin.

Anna-Leena Pyykönen

Tagit: , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi