Kuvituskuva

Ei ilmastorauhaa, mutta paljon uuden vuoden lupauksia

YK:n ilmastokokous päättyi tänään Balilla. Venähtäneiden neuvottelujen tuloksena on kompromissi, jossa sovittiin ”tiekartasta” maailmanlaajuisen sopimuksen toteuttamiseksi vuoteen 2009 mennessä. Yhdysvallat tuli viime metreillä mukaan esitykseen.

Päätöksessä ei sitouduta tiettyihin päästövähennyksiin, vaan viitataan vain Hallitustenvälisen ilmastopaneelin arviointiraporttiin. Uhkana on, että tämän myötä ilmastonmuutoksen torjunnan vaatimasta tasosta saatetaan lopulta joustaa. Sen sijaan Kioton protokollan jo ratifioineet maat sopivat, että päästövähennysten tulee olla 25–40 prosenttia alle vuoden 1990 tason vuonna 2020.

Positiivisia puolia neuvotteluissa olivat saavutettu yhteisymmärrys kehitysmaille tärkeistä asioista, kuten teknologian siirrosta sekä sopeutumisen rahoittamisesta.

Balilta kantautuneista uutisista tuli sellainen olo, että ennen joulurauhan julistuksia on kyllä jokaisen mietittävä, mitä voisi tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Joulun viettoon kannattaa laskeutua lähinnä siksi, että itse kukin voisi ladata akut toimiakseen sen jälkeen entistä tehokkaammin ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Seuraavien kahden vuoden aikana on neuvoteltava varsinainen uusi ilmastosopimus. Kansalaisliikkeen painostus hallituksiaan kohtaan tulee olemaan tässä tärkeää.

Kotonakin voi tehdä paljon. Sähkökynttilät pois ikkunalaudoilta ja muistakaa hyödyntää uuniruokien jälkilämmöt! Kinkut sikseen ja juureslaatikoita poskeen!

Lisää vinkkejä

Tagit: , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi