Kulutus.fi
Kuvituskuva

Sammuta some, sytytä kynttilä!

Lauantaina 28.3. kello 20.30 – 21.30 vietetään Earth Hour – ilmastotapahtumaa teemalla Sammuta some. Sytytä kynttilä. Tänä vuonna Earth Hourin teema Suomessa on siis maailman suurin kynttiläillallinen.

Earth Hour on valomerkki ilmaston puolesta. Turhia valoja on edellisinä vuosina sammutettu niin suurista toimistorakennuksista kuin kodeistakin. Tämän symbolisen eleen, pimeän tunnin, avulla jokainen meistä voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille.

Jäin pohdiskelemaan tämän vuoden teemoja omalta kohdaltani. Joku voisi sanoa, ettei yksittäisellä illallisella voi muuttaa maailmaa, kun suurimmat ilmaston kannalta haitalliset päästöt tulevat jostain aivan muualta. Ruoka on kuitenkin osa jokapäiväistä elämäämme, joten ruokaan liittyvillä toistuvilla valinnoilla voimme yhdessä vaikuttaa syntyviin päästöihin.

kahvilusikat

Earth Hourin sivuilla kerrotaan näin:

”Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne. Ruuan ympäristövaikutuksia on helppo pienentää kolmella yksinkertaisella askeleella: korvaa osa lihasta kasviksilla, älä heitä ruokaa roskiin ja suosi vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.”

Valitse kynttiläillalliselle vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita ja valmista maukasta kasvisruokaa. Voit vaikka kutsua koolle ystäviä, joille kasvisruoka on vieraampi juttu. Anna tilaa monenlaisille näkemyksille ja mielipiteille.

Miksi sitten pitäisi sulkea sosiaalinen media? Yhden tunnin some-taukoon pystyy varmasti kuka tahansa, ja samalla voi pohtia laajemmin omaa suhdettaan someen.

Samanhenkisten ihmisten ja vaikkapa itseään kiinnostavien blogien löytäminen netin välityksellä on helppoa. Sosiaalinen media ja kaikenlainen sähköinen viestintä mahdollistavat yhteydenpidon kaukana asuviin ystäviin myös ilman matkustamista. Tämä tietenkin yksittäisenä asiana vähentää matkustamisesta aiheutuneita päästöjä, mutta virtuaaliset tapaamiset eivät tietenkään korvaa yhdessä vietettyä aikaa.

Earth Hour on mahdollisuus pysähtyä. Voisinko viettää enemmän aikaa jollakin muulla tavalla, kuin kännykkään tai kannettavaan liimautuneena? Tunnin aikana valmistaa jo vaativammankin illallisen, lukee monta sivua hyvää kirjaa, juoksee lenkin tai neuloo muutaman kerroksen sukanvartta. Ruoki luovuuttasi, ole läsnä ja unohda tykkäykset edes tunniksi!

 Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Viime vuonna maailman suurin ilmastotapahtuma yhdisti yli kaksi miljardia ihmistä 162 maassa, 7000 kaupunkia ja lukuisia yrityksiä, yhteisöjä ja oppilaitoksia. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja viime vuonna jo kymmenet tuhannet suomalaiset näyttivät tukensa ilmastonsuojelutyölle ottamalla osaa pimeään tuntiin.

Tagit: , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi