Kulutus.fi
Helsingissä osoitetaan mieltä arktista öljynporausta vastaan 3.7.
Kuvituskuva

Arktinen öljy – sulaa hulluutta

Öljyä on kaikkialla ympärillämme. Sitä on käytetty tietokoneeni näppikseen, jolla kirjoitan tätä blogitekstiä ja öljyä käyttää myös bussi, jolla kuljin töihin. Samaan aikaan kaikille pitäisi olla selvää, että öljyn käyttöä on vähennettävä radikaalisti. Mitä me voimme tehdä asian eteen ja miksi meidän pitäisi toimia öljyn käytön vähentämiseksi?

Ilmastonmuutos vaarantaa maailman sellaisena kuin sen tunnemme. Siksi Suomikin on sitoutunut rajoittamaan ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan tavoite vaatii sitä, että kaksi kolmasosaa jo tunnetuista öljyvaroista pitää jättää maahan. Tämä luku ei vielä sisällä arktista eli Pohjoisnapa-alueen merenpohjan alla sijaitsevaa öljyä. Itse asiassa, hiljattain tiedelehti-Naturessa julkastun artikkelin mukaan kaikki arktinen öljy ja kaasu pitää jättää poraamatta, jos tavoite halutaan saavuttaa.

Öljyn poraaminen Arktiksella on mahdollista ainoastaan siksi, että ilmastonmuutos on edennyt näin pitkälle. Arktisesta merijäästä on minun elinaikanani (30 vuotta) kadonnut jo 75%. Siinä missä muut näkevät hälytysmerkin, näkevät Shell ja muut öljyjätit bisnesmahdollisuuden. Pohjoisen jäämeren jääpeitteen sulaessa nimittäin päästään poraamaan öljyä uusilta alueilta.

Suomi puolestaan kaartelee korppikotkan lailla kuolevan ja kuihtuvan Arktiksen ympärillä vaanien tähteitä öljyjättien valtavista tuotoista. Valtionyhtiömme Arctia Shippingin monitomimurtajat Nordica & Fennica on vuokrattu Shellille avustamaan arktisessa öljynporauksessa. Ilman murtajiamme poraus olisi todennäköisesti mahdotonta Shellille.

Mitä me voimme sitten tehdä pysäyttääksemme tämän hulluuden? Voimme kuluttaa vähemmän ja kierrättää enemmän, voimme suosia julkisia, apostolinkyytiä ja pyöräilyä. Näin öljyä tarvitaan vähemmän polttoaineeksi ja muovin raaka-aineeksi.

Sen lisäksi, että aktivoidumme kuluttajakansalaisina, on tärkeää yrittää vaikuttaa politiikkaan. Esimerkiksi Shell on niin valtava yritys, että boikotit eivät siihen välttämättä pure. Suomessa Shellin liiketoiminnan taas jostain käsittämättömästä syystä omistaa öljyalalla muuten varsin edistyksellinen St1-ketju.

Shell ja muut öljy-yhtiöt eivät välttämättä kuuntele kuluttajaa, mutta lakia heidänkin on kunnioitettava. Siksi meidän on syytä vaatia parempaa sääntelyä. Meidän täytyy vaatia päättäjiltämme enemmän.

Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi on aktiivinen toimija Arktiksella ja kaikessa toiminnassa otetaan huomioon ”kestävän kehityksen reunaehdot”. Jos uusi hallitus todella on tätä mieltä, meidän on pidettävä huoli, ettei reunaehtojen yli ajeta niin että heilahtaa, vaan niitä kunnioitetaan.

Päättäjiä voi muistuttaa asiasta tällä viikolla osallistumalla perjantaina 3.7. mielenosoitukseen, jossa mm. Greenpeace, Luonto-Liitto, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Maan Ystävät, 350 Suomi, Ilmastovanhemmat, Saamelaisnuoret ja Helsingin Yliopiston ylioppilaskunta marssivat yhdessä Helsingin keskustassa Arctia Shippingin pääkonttorille vaatimaan suomalaisia murtajia irti Shellin ilmastotuhosta. Tule mukaan!

Olli Tiainen

Kirjoittaja on Greenpeacen Arktis-vastaava.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi