Kuvituskuva

Aamukahviksi vallankumouksellisia ajatuksia

Maailman epäreiluuksia voi koittaa korjata aamuisin istumalla keittiön pöydän äärellä ja lukemalla päivän lehteä. Kuulostaa rennolta, mutta toimii! Jos kahvikuppiinsa valitsee nestettä, jonka tuottajat ovat organisoituneet kapitalismia vastaan ja maksat kupistasi vielä kohtuullisemman korvauksen kuin luomusertifikaatit ja Reilun kaupan järjestelmä takaavat, tuet muutosta ilman järjestelmän epäreiluja välikäsiä.

Kuluttaminen, sellaisena kuin me länsimaissa sen ymmärrämme on aika pieni teko maailman pelastamiseksi. Voisinko tehdä vielä jotain muuta? Olla omavaraisempi, kieltäytyä toiselta puolelta maailmaa rahdatuista tuotteista? Yksi vaihtoehto on organisoitua itse ja etsiä mahdollisuuksia solidaariseen vaihtoon. Tällaisiin kuluttamisvaihtoehtoihin emme tarvitse ylikansallisia keskusliikkeitä ja voimme itse valita, millaista kehitystä tuemme tuottajamaassa.

Suomessa on lanseerattu uusi kahvimerkki Café Caracol. Kahviin käytettävät pavut ostetaan meksikolaiseen zapatistikapinaliikkeeseen kuuluvien pienviljelijöiden osuuskunnilta. Chiapasin alkuperäiskansoja tukeva antikapitalististinen ja uusliberalismia vastustava liike on rakentanut alueilleen itsehallinnollista, ruohonjuuritason osallistavaan demokratiaan perustuvaa järjestelmää. Zapatistit ovat tehneet myös lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä poliittisia aloitteita vahvistaakseen alkuperäiskansojen asemaa sekä vaatineet demokratiaa, vapautta ja oikeudenmukaisuutta kaikille.

Maailman mittakaavassa kahvin juominen ei ole välttämättömyys, mutta koska talousjärjestelmä perustuu kaiken maailman viennille, en pidä pahana solidaariseen vaihtoon perustuvaa kuluttamista. Suomeen tuotu zapatistikahvi on luonnonmukaisesti viljeltyä ja vaikka sillä ei ole luomu- eikä reilun kaupan merkkiä, on siitä maksettu enemmän kuin Reilun kaupan luomukahvin minimihinta edellyttää. Kaiken tämän tekee mahdolliseksi se, että suomalaiset ja useat eurooppalaiset haluavat tukea zapatistiliikkeen ja Meksikon valtion välisen konfliktin rauhanomaista ratkaisua. Oikeanlaisen kahvin juominen aamuisin on siis virkistävää rauhantyötä!

Lisätietoja aamukahvivalinnastani: www.cafecaracol.org

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi