Kulutus.fi
Kuva: Ilona Bontenbal ja Elena Lauri
Kuvituskuva

5 vinkkiä joululahjojen ekologisempaan paketointiin

Perjantaina 27.11. vietetään Älä osta mitään -päivää teemalla Kestävä joulu. Kampanja kannustaa miettimään oman joulukulutuksen ekologisuutta.

Yksi joulun ongelmakohdista on ylenmääräinen pakkausmateriaalien kulutus. Joka vuosi ostamme hurjasti joululahjoja ja paketoimme ne lahjapaperiin, jossa on söpöjä poroja ja joulupukkeja. Joulupaperi on edullista, joten sitä tulee käytettyä suurpiirteisesti. Tavara on usein jo ennen paketointia kartonki- tai muovipakkauksessa.

Koska joulupaperit sisältävät painoväriä ja ne ovat usein päällystettyjä, ne eivät kelpaa kotikeräyspaperiksi lehtien tai mainosten sekaan. Tämä vaikeuttaa paperin hyödyntämistä raaka-aineena. Lahjapaperit kuuluu lajitella energiajakeeseen. Siistit paperit kannattaa ottaa talteen ja käyttää uudelleen seuraavana jouluna.

Jos edellisvuoden lahjapapereita ei ole tallella, lahjoista saa kauniita ja omaperäisen näköisiä myös paketoimalla ne kierrätysmateriaaleihin. Tässä kuusi vinkkiä siihen kuinka voit paketoida joululahjasi ekologisemmin:

1. Paketoi lahjat vanhoihin sanomalehtiin, mainoslehtiin tai aikakauslehtiin. Myös vanhojen kirjojen sivuista saa hauskaa lahjapaperia. Voit piirtää sanomalehtiin tai käyttää leimasinta luodaksesi omaperäisen näköisiä paketteja.

2.Paketoi lahjat vanhoihin kankaanpaloihin. Vanhoja kankaita saat esimerkiksi leikkaamalla rikkinäisistä vaatteista tai ostamalla tilkkuja kirpputorilta. Kankaiden käytön etuna on, että ne voi käyttää aina uudestaan!

3. Askartele vanhoista murolaatikoista tai keksipaketeista lahjakasseja. Myös vanhat suklaarasiat soveltuvat erinomaisesti paketointiin.

4. Vanhoista seinäkalentereista saa hauskaa paketointipaperia.

5. Säästä vanhat kartat matkalta ja paketoi joululahjasi niihin. Karttoja löytyy myös monista pöytäkalentereista.

Lahjojen koristeluun voit käyttää esimerkiksi luonnontuotteita, kuten havunoksia tai käpyjä. Nimilappuja voit tehdä itse leikkaamalla esimerkiksi murolaatikoista pahveja.

Katso myös Kulutus.fi:n Pinterestistä ideat itse tehtäviin joululahjoihin!

Teksti: Ilona Bontenbal, Älä osta mitään -päivän koordinaattori

Tagit: ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi