Kulutus.fi
Kuvituskuva

10 ekovinkkiä häiden järjestäjälle

Ekologisuus häiden tai juhlien yhteydessä kuulostaa monen korvaan nuhjuiselta nuukailulta. Joku saattaa järkeillä, että juhlapäivänä kannattaa unohtaa ympäristön murehtiminen ja mässäillä ja mälläillä estoitta. Toisaalta jos ympäristön hyvinvointi on lähellä sydäntäsi ja vaikuttaa arjessa tekemisiin valintoihin, miksi jättäisit sen huomioimatta juhlia järjestäessä? Järjestä tyylikkäät ekohäät ja näytä vieraille, etteivät ekologiset valinnat välttämättä johda nihkeään lopputulokseen!

Tässä neljän vuoden takaisen morsiamen vinkit ympäristöä kunnioittaviin häihin!

Pukeutuminen

Lainattu, vuokrattu tai käytettynä hankittu hääpuku tuntuu juhlassa aivan yhtä ihanalta kuin uusi, kunhan se sopii täydellisesti. Vuokraamosta löytyy helpoimmin oikeankokoinen vaate, kierrätettynä ostetun voi muokkauttaa ompelijalla sopivaksi. Oman hääpukuni (kuvassa) muokkasin UFFilta löytyneestä, 50 e maksaneesta puvusta, jonka laahus oli niin pitkä, että siitä riitti materiaalia uuden yläosan ompeluun. Mikään ei estä myöskään menemästä naimisiin sellaisessa vaatteessa, jota voi myöhemmin käyttää muissa juhlissa.

Hääasusteista huomattavin ekologinen selkäreppu on kultasormuksella. Se kannattaakin ehdottomasti hankkia kierrätettynä, sillä arvometallikorut kestävät yleensä hyvin aikaa niin materiaalin kuin tyylinsäkin puolesta. Itse löysin vanhoja koruja myyvästä liikkeestä niin kauniin kihlasormuksen, etten halunnut erillistä vihkisormusta ollenkaan. Mieheni kihlasormus on kaiverruksen perusteella 100 vuotta vanha, mutta päällepäin tietenkin aivan uuden näköinen!

Liikkuminen

Valitse vihki- ja juhlapaikka niin, että niihin pääsee julkisilla kulkuvälineillä eivätkä ne ole kaukana toisistaan. Ne voivat olla myös sama paikka. Jos juhlapaikat eivät ole aivan vierekkäin, paikkojen välillä voi olla yhteiskuljetus vaikkapa tilausbussilla tai -raitiovaunulla. Kulkuyhteydet kannattaa merkitä hääkutsuun ja vielä vaikkapa mainostaa, miten helppo paikalle on tulla julkisilla.

Jos hääpaikka on julkisen liikenteen saavuttamattomissa, kannusta vieraita kimppakyyteihin. Eräs espoolainen, Pohjanmaalla häät järjestänyt pari liitti kaikki pääkaupunkiseudulla asuvat vieraansa yhteiseen Facebook-viestiketjuun, jossa vieraat saivat yhdessä sumplia kullekin kyydin.

Koristeet

Kukat ovat koristeena siinä mielessä mainioita, että ne voi juhlien jälkeen kompostoida. Kesäjuhliin voi valita hyvin luonnonkukkia, talvihäissä taas kannattaa miettiä muita luovia koristelutapoja, sillä talvella myytävät kukat ovat joko kaukaa lennätettyjä tai energiaa vievässä kasvihuoneessa kasvatettuja. Minna Suihkonen päätyi blogitekstissään suosimaan kenialaisia Reilun kaupan ruusuja kotimaisten kasvihuoneruusujen sijaan.

Samaisissa pohjanmaalaishäissä oli ruokapöydässä nimilappujen virkaa toimittamassa kauniit puunoksasta sahatut ovaalit, joihin oli kirjoitettu tussilla vieraan nimi. Myös kävyt ja havut ovat upeita talvihäiden pöytäkoristeina. Katso ideoita vaikkapa Pinterestistä!

kuva

Ruoka

Voiko joku vieras pahastua siitä, ettei häissä tarjoilla lihaa? Tuskinpa! Häät ovat loistava tilaisuus esitellä koko suvulle ja ystäväpiirille, miten herkullisia ilmastoystävälliset ja eettiset luomu-, kasvis- ja lähiruuat voivat parhaimmillaan olla. Valitse myös juomat luomulaatuisina.

Varaa etukäteen purkkeja, joihin yli jääneet ruuat voidaan laittaa, ja raivaa pakastimeen tilaa. Voit myös tarjoilla jämiä mukaan vieraille.

Lahjatoiveet

Jos tarvitset oikeasti jotain, tee lahjalista vaikkapa johonkin netistä löytyvään palveluun. Kun merkitset toiveen tiedot selkeästi, väriä myöten, saat omaan tyyliisi ja tarpeisiisi sopivia, hyödyllisiä täsmälahjoja. Omassa hääkutsussani oli lisäksi maininta siitä, että arvostamme kierrätettyä. Annoimme näin vieraille virallisen luvan kääriä pakettiin jotain käytettyä.

Eräs päivänsankari kehotti vieraita lahjan ostamisen sijaan lahjoittamaan haluamansa summan johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen. Juhlissa jokainen sai kertoa lyhyesti valitsemastaan kohteesta. Tästä tuli mainio ohjelmanumero, jossa vieraat pääsivät samalla esittäytymään toisilleen.

Asenne

Mutta, mutta… häissä kuuluu olla ruusuja, hääauto ja valtavasti lahjoja! Media ja elokuvat ovat luoneet meille mielikuvan siitä, miltä häissä näyttää ja mitä siellä tapahtuu. Omia juhlia suunnitellessa tulee helposti lähdettyä toteuttamaan aiemmin nähtyä kaavaa – ehkä jopa siinä pelossa, etteivät häät tuntuisi häiltä ilman tuttuja kliseitä. Muokkaa tai karsi ekonäkökulmasta kyseenalaisia perinteitä niin, että juhlavuus silti säilyy. Kun teet häistä omannäköisesi, niistä tulee myös vieraille ikimuistoinen juhla.

Tagit: ,

1 kommentti

  1. Serkun hulppeissa häissä Seurasaaressa oli auton sijasta hääpolkupyörä. Jotain sellaista haluaisin omiinkin häihini. Ja kai hevoskärryjäkin on nähty. :)

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi